top of page

Kick-off Dichter bij de hemel

Updated: Mar 10

Dinsdag 27 februari, 14 uur, was het eindelijk zover!

Verslag: wijkbewoner Vivi


Het langbeloofde sociaal-artistiek project met de welklinkende titel 'Dichter bij de Hemel' werd voorgesteld in de cafetaria van de Vlaschaard in Gent. Een zestigtal geïnteresseerde aanwezigen kwamen luisteren naar de voorstelling van het ambitieus project.

In zijn introductie gaf Dominique, begeleider in de Driesprong-Karus, aan hoe vorige zomer in gesprekken met wijkbewoners en bezoekers van De Driesprong het idee is ontstaan om een sociaalartistiek project op te zetten in de wijk. Toen Ann-Sophie, die in het SMAK werkt, dit idee vernam stak ze meteen haar schouders onder het project. Vooral op zakelijk en communicatief vlak vormt zij een perfecte aanvulling op de meer impulsief-daadkrachtige stijl van Dominique. 

Samen willen zij van 'Dichter bij de Hemel' een duurzaam project maken, dat vertrokken is voor een engagement voor de komende 10 jaar... op zijn minst! Er werd een goed onderbouwd dossier ingediend, waarin de noodzaak werd benadrukt om de bewoners van de wijk met dit project uit hun dagelijkse beslommeringen te halen. Tevens werd een concrete uitwerking van het projecplan voorgelegd. Met vruchtbaar resultaat!

In januari werd het  project, na grondig onderzoek, helemaal goedgekeurd!  En aldus stond het licht op groen om, met een budget van € 79.900, van start te gaan met het ambitieuze sociaal-artistiek project, waarin alle buurtorganisaties werden betrokken. De bedoeling is dat het project mee gedragen wordt door de deelnemende buurtbewoners, in een sfeer van een zo groot mogelijke inclusie. Het project heeft de bedoeling om alle wijkbewoners te omarmen. Voor de coördinatie van het project zal Dominique medegesteund worden door Ann-Sophie, terwijl beiden ook elk één atelier mee zullen begeleiden.

Na de inleiding stelden de kunstenaars zichzelf en hun atelier voor. Julie Van den Berghe beet de spits af met de presentatie van haar 'Theateratelier'. Julie is theaterregisseur en haar ding is werken met de verhalen van mensen om daar dan een productie rond op te zetten. Julie toonde de trailer van 'Olifant Jezus' waarin het gebruik van maskers om zichzelf achter te verschuilen een interessant gegeven was. Ook liet ze ons beelden zien van een opvoering van een meisje met een bipolaire stoornis. Julie wil met ons nieuwe horizonten verkennen en ons tegelijk een veilig en comfortabel gevoel bieden binnen de groep deelnemers aan het atelier.

Daarna was Rik Debonne aan de beurt met zijn 'Zangatelier'. Rik is muzikant, zang- en notenleerleraar en werd geleidelijk aan in theater en sociaal-artistieke projecten betrokken.

Het liefst werkt hij met amateurs en een zo divers mogelijk publiek. Zijn atelier benoemt hij zelf als 'ontdek je stem'. Het liefst wil hij van start gaan door te vertrekken van één klank en gaandeweg het potentieel van alle deelnemers te verkennen. Om uiteindelijk met een harmonieus geheel te eindigen. Naas de piano maakt hij gebruik van het 'harmonium' als begeleidingsinstrument. Een zeer stemmig instrument waar hij ons gretig de aanlokkelijke welluidende klanken van liet horen. Voor deelname aan zijn atelier verwacht Rik geen voorkennis noch een bepaald niveau. Het plezier van het zingen staat centraal.

Het 'verbeeldingsatelier beeld en animatie' zal in eerste instantie gezamenlijk gedragen worden door Evelien Hoedekie als Philippe Van de Velde. Twee kunstenaars die elk op hun eigen manier vorm zullen geven aan hun atelier, om dan gaandeweg elk een eigen groepje deelnemers onder hun vleugels te nemen om mee verder te werken. Philippe benadert z’n aanpak nogal ruimtelijk. Hij is binnenhuisarchitect van opleiding. Hij steekt regelmatig tentoonstellingen in mekaar zoals voor het MAS te Antwerpen. Hij maakte talloze decors voor Studio Orka. Zijn grote verbeelding leidt hem o.a. tot het totstand brengen van 'locatietheater', waarin vanuit een bepaalde ruimte of omgeving een voorstelling als totaalconcept wordt geïmplementeerd.  Ter illustratie toonde hij ons fragmenten van het filmpje 'Chasse Patate' waarin hij een huis geleidelijk aan letterlijk in de grond liet wegzakken wat dan gelijk symbool stond voor het loslaten van een gigantisch verdriet.

Ook had hij een maquette-prototype mee van zijn 'Pentacordeon'; een ingenieuze constructie, welke hij zelf omschrijft als 'orgel voor Vluchtelingen'. In zijn werk schemert telkens de verbinding door tussen de mens en zijn omgeving. Wat dan weer helemaal past binnen het opzet van het hele project...

Ook Evelien heeft er duidelijk heel veel zin in! Evelien is lerares animatie en film, en heeft veel ervaring met performances en muurschilderingen.  Zij liet ons enkele filmpjes zien, die ze o.a. voor Victoria Deluxe realiseerde. Victoria Deluxe moge dan ook 'toevallig' de sociaal-artistieke organisatie zijn waar Dominique Willaert 20 jaar lang voortrekker en artistiek productieleider van was! In 'Sisi in de Krook' zagen we hoe een jonge vrouw zich in houding en kledij als een ware prinses ontpopte in een voor haar betekenisvolle omgeving. En in een ander filmpje gaf een jongeman met migratieachtergrond op zeer persoonlijke wijze enthousiast uiting aan zijn 'Liefde voor de Kringloopwinkel'. Evelien wil vooral laagdrempelig werken en ons uitnodigen om onze verbeelding de vrije loop te laten gaan. Zij wil ons als het ware leren 'vliegen' naar dichter bij de hemel! Daartoe zijn alle mogelijke uitingsvormen en technieken toegelaten. Zo kan je bv. via dans en beweging vanalles laten groeien; of, adhv de 'stop-motion' techniek, stilstaande beelden achter elkaar monteren om zodoende beweging te suggereren. 


Kortom: 'The sky lijkt wel the limit' in het project 'Dichter bij de hemel'!








Comments


bottom of page